Periodiek vasten (Intermittent Fasting) - EETKETO

Periodiek vasten (Intermittent Fasting)

Wat is periodiek vasten (IF)?

Periodiek vasten (intermittent fasting) gaat niet alleen gepaard met gewichtsverlies, maar verbetert ook de insulinegevoeligheid. Wat je in combinatie met een keto eigenlijk moet doen is periodiek vasten, dat betekend dat je bijv. minimaal 14 tot 16 uur per dag niets eet, behalve water, thee en beetje zwarte koffie drinkt, zonder iets er in (geen suikers, zoetjes of melk). Tijdstip van een maaltijd mag je zelf bepalen, zolang je maar een tijdje niets eet.

Bijvoorbeeld je laatste maaltijd is om 18 uur en dan eet je pas weer de volgende dag om 10:00 uur in de ochtend dan eet je weer niets tot 18:00 uur. Zo hebt je 2 maaltijden op een dag en dat zorgt ervoor dat je insuline niveau laag blijft. Belangrijk om te weten is dat je niet gelijk naar 1 of 2 maaltijden per dag kunt gaan. Je moet het heel rustig opbouwen. Je begint met 3 maaltijden (geen tussendoortjes) per dag en dan langzaam gaat je je ontbijt steeds later eten, op een gegeven moment zit je dan op 2 maaltijden per dag. Heb je veel kilo’s om te verliezen of heb je een zware insuline gevoeligheid? Dan is het wel verstandig om uiteindelijk naar 1 maaltijd (OMAD) per dag te gaan.

Ik hoor je nu denken. Hey maar het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag. Nou dus blijkbaar niet. Het is wel van belang om gedurende de dag  je dagelijkse behoefte aan calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen. Of dat nou gebeurd in 2 maaltijden of in 3.

Waarom moet ik periodiek vasten?

Elke keer als je eet gaat je insuline omhoog en het betekent dat je vet verbranding stopt. Enige manier om je insuline omlaag te krijgen is om niet te eten. Als je eenmaal in ketose zit en je hebt alle glucose in je lichaam verbrandt, begint je lichaam om vet te verbanden in plaats van koolhydraten.

Ik neem mijn eerste maaltijd rond de klok van 14:00 uur. En mijn laatste maaltijd eet ik rond 18:00 uur. Je zal merken dat je hongergevoel afneemt. In de eerste week, als ik dan honger kreeg, dan ging ik iets ontbijten. Maar eerlijk gezegd is dat maar 1 keer gebeurd. En lekker veel water drinken. Dat helpt ook.

Share on facebook
Share
Share on linkedin
Share
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Liefs Mascha
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *